Isnin, 23 Februari 2009

Panas macam cendawan goreng...

Assalamualaikum...

Kali ini, SMU ingin menulis tentang isu yang sangat hebat diperbincangkan di dalam upsi portal iaitu berkaitan tarikh istiadat pesta konvokesyen ke-11 upsi sidang ke-2. Untuk pengetahuan semua mahasiswa SMU mendapati kebanyakkan mahasiswa yang memberi pandangan masing-masing atas kepentingan peribadi masing-masing. SMU tidak lah menyalahkan mana-mana pihak tetapi SMU merasakan isu ini masih boleh diselesaikan dengan diplomasi.

SMU mendapati, mahasiswa semester 7 mahukan tarikh istiadat pada bulan Disember ini kerana merasakan mereka akan ditempatkan disekolah dengan lebih awal. Manakala mahasiswa semeseter 8 yang sedang praktikum mahukan tarikh istiadat pada bulan Ogos kerana tidak mahu tunggu lama selepas praktikum.

Pada pandangan SMU, SMU merasakan konvokesyen ini adalah salah satu syarat sahaja selepas belajar di UPSI 4 tahun. Hal ini kerana, untuk penempatan di sekolah SMU mendapat maklumat hanya perlukan transkrip untuk penempatan. Transkrip pula akan dikeluarkan sebelum tarikh istiadat. Hal yang sama berlaku di IPTA lain, dimana hanya akan ada satu sidang konvokesyen di IPTA lain.

Mahasiswa UPSI seharusnya bersyukur kerana di UPSI sudah ada konvokesyen 2 kali setahun berbanding di universiti lain di Malaysia. SMU juga masih ternanti jawapan daripada Majlis Perwakilan Pelajar berkaitan isu penetapan tarikh istiadat konvokesyen sidang ke-2.

SMU juga terkilan dengan sikap segolongan mahasiswa UPSI yang cuba mengaitkan isu ini dengan pergolakan politik di Perak. Ini kerana ada yang membuat kenyataan bahawa MPP membuat bantahan tarikh istiadat konvokesyen setelah diperkenan oleh Canselor UPSI. Ada yang mengeluarkan kenyataan MPP derhaka terhadap Permaisuri sultan berikutan membuat bantahan terhadap tarikh tersebut. Untuk pengetahuan semua mahasiswa setakat ini SMU mendapati tidak ada bantahan daripada MPP itu sendiri tetapu ianya cadangan supaya dapat diubah ke tarikh lain. (Sumber MPP 08/09). Diharap mahasiswa dapat bersikap akademik dan profesional dan tidak mengaitkan dengan politik di luar dalam kampus.

SMU mendapat satu berita tidak rasmi bahawa tarikh istiadat sidang ke-2 adalah dipinda ke bulan Ogos kerana pada Disember tersebut Akademik dan JHEPA sibuk dengan ambilan pelajar baru. Walaubagaimanapun, apabila ditanya MPP, MPP masih menunggu memo daripada bahagian sepatutnya berkaitan tarikh istiadat konvokesyen yang baru dari pihak atasan universiti.

Oleh itu, diharap semua mahasiswa dapat bertenang dan InsyaAllah akan menerima berita yang baru dan untuk kebaikan semua mahasiswa UPSI kelak.

Sekali Bersahabat, selamanya bersahabat....

Tiada ulasan: